Категории Информация
Кассы Добавить событие
З Україною в серці / Українська капела бандуристів Північної Америки ім. Т. Шевченка
25 октября 2018

З Україною в серці / Українська капела бандуристів Північної Америки ім. Т. Шевченка

Продажа билетов остановлена
Но вы можете посмотреть другие события категории «КОНЦЕРТЫ»

Львовская национальная опера
г. Львов, пр-т Свободы, 28

О событии

УКРАЇНСЬКА КАПЕЛА БАНДУРИСТІВ ПІВНІЧНОЇ АМЕРИКИ ім. Т. Шевченка
Детройт (США) — Українська Капеля Бандуристів Північної Америки ім. Т. Шевченка (УКБімТШ) цього року відзначає свій столітній ювілей. З цієї нагоди УКБімТШ на чолі зі своїм мистецьким керівником і диригентом Олегом Махлаєм гастролюватиме в Україні з 20-го до 28-го жовтня. Почути капелу можна буде в Чернігові, Києві, Рівному, Берестечку, Луцьку та Львові, де колектив виступатиме з концертами, представить освітні програми для молодих бандуристів та візьме участь у Божественних Літургіях.
Свою історію Капеля почала з «Кобзарського хору», який заснував Василь Ємець у Києві ще в 1918-му році. Радянський уряд ліквідував цей колектив на початку Другої світової війни. Одначе вже у 1941-му році ансамбль відновив свою діяльність завдяки багатьом колишнім учасникам, і згодом, у 1949-му році, емігрував до Сполучених Штатів Америки, де і сьогодні продовжує свою мистецьку місію: нести бандурне та кобзарське мистецтво до широкого кола слухачів. Понад століття УКБімТШ презентує в світі бандурне мистецтво та популяризує українську пісню. Географія гастрольних поїздок колективу надзвичайно широка — від Північної Америки до Австралії, а також країни Європи. Капеля виступала на таких всесвітньо відомих сценах, як Карнеґі Холл (Carnegi Hall) в Нью-Йорку, США; Катедрі Нотр Дам (Notre Dame Cathedral) в Парижі, Франція; Мессі Холл (Massey Hall) в Торонто, Канада та багатьох інших. В Україні Капеля гастролювала у 1991-му, 1994-му та 2001-му роках та концертувала на сценах Львівського, Одеського та Київського оперних театрів.
Примітною особливістю ансамблю є те, що музиканти плекають та зберігають рідкісний харківський спосіб гри на бандурі. Репертуар колективу складається з понад 600 творів, в тому числі — унікальних композицій Григорія Китастого та Гната Хоткевича. Зараз більшість членів УКБімТШ, а їх понад п’ятдесят, є американцями та канадцями у другому, третьому і четвертому поколінні емігрантів з України. Багато учасників не є фаховими музикантами і мають інші професії.
Крім виступів з концертами, метою гастролей УКБімТШ є налагодження зв’язків з численними бандуристами, школами та ансамблями бандури по всій Україні для того, щоб закласти наріжний камінь побудови міжнародної програми обміну бандуристів. У 1992 році УКБімТШ було присвоєно звання лауреата Національної державної премії України імені Тараса Шевченка за популяризацію української музичної спадщини.
Українська Капеля Бандуристів Північної Америки ім. Т. Шевченка представить концерт «З УКРАЇНОЮ В СЕРЦІ», який відбудеться у Львівській Національній Опері 25 жовтня о 19:00. Щоб ознайомитися з історією УКБімТШ, відвідайте нашу інтернет сторінку за адресою www.bandura.org.

Предварительный заказ
Заявка на промо-код